Alles over Padel

Wat is padel?
Padel is een combinatie van tennis en squash. Vooral in Zuid-Amerika, Spanje en Italië is het erg geliefd. Maar sinds een aantal jaar groeit het aantal enthousiaste padel-spelers wereldwijd snel.

Wat heb je nodig voor padel?
Padel speel je met een speciaal padel racket. Een racket zonder snaren maar gemaakt van fiberglass, kevlar of carbon. De bal lijkt op een tennisbal maar is iets kleiner, lichter en minder hard. Naast het racket en de bal heb je ook een baan, ook wel court genaamd, nodig. De (glazen of betonnen) wanden van de baan doen namelijk mee in het spel. De baan is 10 x 20 meter en in het midden hangt een net.

Hoe gaat het spel?
Padel speel je 2 tegen 2. Je speelt de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander, zonder dat de bal eerst een van de wanden raakt. De bal mag de wand (of het hekwerk) van de tegenstander wel raken nadat de bal op de grond gestuiterd heeft.

De puntentelling gaat op dezelfde manier als bij tennis; 15 (1e punt), 30 (2e punt), 40 ( 3e punt) en game (winnende punt), met deuce bij een stand van 40-40. Is de stand deuce dan moeten er om te winnen twee opeenvolgende punten worden gescoord. Meestal speelt men ‘best of three’ sets.
Het team dat als eerste zes games wint, met 2 games verschil, heeft de set gewonnen.