Alles over beachtennis

Wat is beachtennis?

Beachtennis kan je zien als een mix van tennis met beach volleybal. Het verhaal gaat dat deze leuke sport in de jaren 70 in Italië ontstond toen een paar fanatieke tennissers op vakantie besloten op een beachvolleybalveld te gaan tennissen.

Ondertussen wordt het over de hele wereld gespeeld. Vooral in Italië, Spanje, Aruba en Brazilië is beachtennis razend populair maar ook in andere landen groeit het aantal spelers enorm hard. Een van de redenen dat beachtennis door steeds meer mensen wordt gespeeld is dat je het vrij snel onder de knie hebt en zelfs als beginner al snel leuke potjes kunt spelen. In vergelijking met andere racketsporten is het dus snel te leren.

Wat heb je nodig voor beachtennis?

Beachtennis speel je met een racket, ook wel paddle genaamd. Deze heeft geen snaren zoals een gewoon tennisracket en is gemaakt van fiberglass, carbon of kevlar. De bal is een tennisbal maar dan zachter. Minder hard opgeblazen dus waardoor hij langzamer gaat dan een normale tennisbal. De afmetingen van het veld zijn hetzelfde als voor een beach volleybal veld, namelijk 8 bij 16 meter. Het net hangt iets lager dan bij beach volleybal, op 1,70 hoog.

Hoe gaat het spel?

Meestal speel je 2 tegen 2. Single kan ook. Dus 1 tegen 1, dan mag je het veld wat smaller maken.
De puntentelling is vergelijkbaar met tennis. Om een potje (game) te winnen, moet je vier punten scoren. De score wordt op dezelfde manier bijgehouden als bij tennis; 15 (eerste punt), 30 (tweede punt), 40 (derde punt) en dan het vierde winnende punt (game). Je hebt een punt als de bal het zand op de andere helft van het veld raakt. Een set bestaat weer uit 6 games. Beste van 3 sets is de winnaar.